Omdat onze vorige mini vakantie naar Noord naar het Noorderlicht Café zo goed was bevallen, besloot ik om weer het pondje te pakken naar de overkant. Ditmaal ging mijn reis naar de Cafe de Ceuvel. Deze artistieke  broedplaats is gelegen op een voormalige scheepswerf waarvan de grond ernstig vervuild is. Tegenwoordig is het een groen terrein wat bruist van de creativiteit. Je vindt er tal van duurzame projecten. Jonge bedrijven, zoals the Dutch Weedburger, houden kantoor in de verschillende woonboten en ook voor yoga, workshops, lezingen, films, theater en muziek kun je hier terecht.

Daarnaast is er ook een café/restaurant. De keuken is vegatarisch en zo veel mogelijk bio/ecologisch. Het gaat hier om écht goed eten te serveren – eten wat niet alleen gezond voor ons is, maar ook goed voor de wereld om ons heen. Genoeg redenen om naar deze creatieve stadshaven te komen dus.

DUURZAAM GENIETEN BIJ CAFE DE CEUVEL IN NOORD

Het is even een klein avontuur om er te komen, maar dan waan je ook echt in een totaal andere wereld, haast paradijselijk. Van halve boten zijn banken gemaakt, overal zie je sloophout, er hangt een grote schommel op de veranda en er ligt een groot vlot in het water mét zelfs een heuse watertuin. Het geheel deed mij erg aan Berlijn denken en dan kan het alleen maar goedkomen. Wij namen plaats op de gezellige veranda. Van de spannende gerechten op de menukaart (zoals vegagehakt, smokey tofu salade en linzenpaté) kozen we de kroketten van Oesterzwammen en de Dutch Weedburger. Verantwoord katervoedsel – precies wat we nodig hadden op deze warme zaterdagmiddag.

Het zeer vriendelijke en enthousiaste personeel (!) vertelde over het project van de Ceuvel en adviseerde ons ook om een wandeling over het terrein te maken. Dat kan ik iedereen aanraden! Overal staan bordjes met uitleg over wat ze precies doen en hoe het geheel tot stand is gekomen. Café de Ceuvel is namelijk het resultaat van een wedstrijd om het verontreinigde terrein een nieuwe bestemming te geven. Vier jonge ontwerpers bonden hun krachten en kwamen met het idee om woonboten te plaatsen op de vervuilde grond zodat deze niet afgegraven hoefde te worden. Rondom de sierlijke stijger, die de woonboten verbind, groeien planten die zelf de bodem reinigen.

Het doel van deze originele broedplaats is om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden en daarbij een zero-waste keuken te hebben. Denk aan het zelf vergisten van keukenafval om zo op biogas te kunnen koken, maar ook zonnepanelen en waterreservoirs worden gebruikt. In de keuken wordt ambachtelijk gekookt door de jonge enthousiaste koks. De producten komen van de Ceuvel zelf of van lokale biologische of biodynamische producenten.

Elke twee weken is er een nieuw ‘Farm to Table’ menu. Dit heerlijke twee, drie of vier gangen menu is gebaseerd op de verse producten van de lokale boeren. Bestel je de Dumpster Dish? Dan heb je de groentes die normaliter worden weg gegooid gered van de vuilnisbelt. Lekker én verantwoord dus!

Cafeé de Ceuvel
Korte Papaverweg 4, Amsterdam
deceuvel.nl

Deel deze tips

Founder van Hotspotjes waarop ik de leukste hotspots in kaart breng om deze vervolgens met jullie te delen. Van restaurant, winkel en bar, tot de tofste clubs en festivals!