Home>>EAT & DRINK>>UTRECHT>>SYR UTRECHT: LETTERLIJK EN FIGUURLIJK EEN GOEDE ZAAK MET SYRISCHE GERECHTEN

SYR UTRECHT: LETTERLIJK EN FIGUURLIJK EEN GOEDE ZAAK MET SYRISCHE GERECHTEN

BIJ SYR IN UTRECHT KOMEN OOST EN WEST SAMEN

Na een succesvolle crowdfundactie is Utrecht sinds deze zomer een bijzonder restaurant rijker. Getriggerd door de instroom van vluchtelingen naar Nederland ontstond het idee verbinding tussen mensen en cultuur te creëren. En waarmee doe je dat? Eten natuurlijk!

Op de Lange Nieuwstraat 71 doen vluchtelingen met verblijfsstatus werkervaring op, om daarna door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Tegelijkertijd krijgen bezoekers de kans om de Syrische keuken te leren kennen. Food that tastes good and does good. Bedacht door Gijs Werschkull, de ondernemer die zit achter de drie goedlopende biologische GYS-restaurants in Utrecht en Rotterdam.

Voor € 25 krijg je een voor-, hoofd- en nagerecht. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en je kunt kiezen uit vlees, vis, vegetarisch of een combinatie. Het voor- en hoofdgerecht bestaat uit tapas met Syrische invloeden en een westers tintje. Klinkt misschien ingewikkeld, maar is het proberen zeker waard. Je eet bijvoorbeeld tabouleh met Hollandse rabarber of yabrak má alryash, wijnbladeren gevuld met rijst, gehakt en daarnaast lamskoteletjes. Mijn favoriet is overigens de linzensoep gevuld met venkel, ingelegde selderij en geroosterde amandelen.

“CULTUREN TE VERBINDEN”

Vanuit het idee culturen te verbinden is het personeel zowel Syrisch als Nederlanders. Ik mocht een kijkje nemen in de keuken, waar onder leiding van de Syrische chef zichtbaar met plezier wordt gewerkt en Engels trots wordt afgewisseld met een woordje Nederlands.

Niet alleen maatschappelijk gezien is het concept van SYR het bezoeken waard, ook het interieur is een must-see. Het ontwerp door Malou ter Horst van het Groene Kabinet is basic, fris en licht met de kleur geel als trademark. Het gehele plafond en de stoelpoten zijn bijvoorbeeld geel geverfd, wat een bijzonder effect geeft. Echte eyecatchers zijn de vredesduif-lampen die door het hele restaurant hangen en natuurlijk perfect passen bij het doel van SYR.

En had ik al gezegd dat ook de winst die de onderneming maakt geheel ten goede komt aan UAF, een stichting die studenten met een vluchtelingenachtergrond begeleidt? Alle reden dus om voor een goede zaak een hapje te eten in deze mooie zaak!

MEER HOTSPOTS IN UTRECHT

Website: restaurantsyr.nl
Adres: Lange Nieuwstraat 71

Fotocredits: Het Groene Kabinet 

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
I Accept

About the Author:

Auteur bij Hotspotjes waarbij ik Utrecht vertegenwoordig en de leukste hotspots in kaart breng.