• HOTSPOT INSTOCK UTRECHT

INSTOCK UTRECHT: GROENTE REDDEN TIJDENS EEN CULINAIR DINER

OOK KROMME TOMATEN SMAKEN LEKKER

Even buiten het centrum, als je helemaal honger hebt gekregen van alle aroma’s die je tegemoet komen tijdens je fietsrondje door de Utrechtse wijk Lombok, vind je het inmiddels bekende Instock in een schattig wit huis aan de Vleutenseweg. Het gebouw is vrijstaand, waardoor het restaurant aan de achterkant de luxe heeft van een grote tuin die uitloopt in een grasveldje. Voordat je in de tuin beland, kom je eerst langs de zijkamer de ‘Stockroom’ die ook verhuurd wordt, de open keuken (waar je vrolijk met ‘hoi!’ begroet wordt), de sfeervolle voorkamer, de stellagekasten met allerlei lekkere no-waste producten, de achterruimte die grenst aan de bar en vervolgens; de tuin. Het interieur van Instock is fris, hip en de muren zijn voorzien van kunst (met voornamelijk groente en fruit in de hoofdrol), kekke lampjes en lekker veel planten: een echte hotspot dus.

Ook de tuin is een lust voor het oog. Er zijn zoveel knusse zitjes dat het lastig kiezen is: in de strandstoelen op het grasheuveltje, op het ronde houten bankje onder boom, aan een oud schoolbureautje of toch maar aan een tafeltje vlakbij de kruidenbakken? Eigenlijk maakt het niks uit, want via het handige openslaande luik kunnen bestellingen vanaf de bar zo worden doorgegeven aan het terras. Zo wordt je snel geholpen en kun je direct een Pieper Biertje van geredde aardappels of Bammetjes Biertje van gered brood bestellen. Want dat is het gedachtegoed achter Instock: eten verspillen? Daar moeten we nou eens mee kappen. Want je kunt nog zóveel lekkers maken van brood dat de bakker niet meer verkocht krijgt of misvormde groente die de consument niet wil hebben. 

MEER HOTSPOTS IN UTRECHT
De Instock koks stellen elke dag een ander menu samen op basis van de oogst van die dag, het menu is dus nooit hetzelfde. Vandaar dat de gerechten per dag worden bijgewerkt op een groot krijtbord, dat bij je aan tafel gebracht wordt: je kiest voor drie of vier gangen (je kunt de gerechten ook los bestellen) die voor gemiddeld 80 procent bestaan uit producten die anders verspild waren. Dus als je een alleseter bent, je graag laat verrassen en niet vies bent van een beetje fusion cooking, is Instock the place to be. Je hoeft natuurlijk niet bang te zijn dat je beschimmelde stukken brood geserveerd krijgt: Instock werkt niet met producten die al over de datum zijn.

Wanneer je langskomt voor een gered ontbijtje of een gezonde lunch, kun je kiezen uit onder andere de Kimchi Burrito, een Kromme Lekkerbek of de Hemelse Wentelteefjes. Wij waren er ’s avonds en gingen voor de viergangen, die geopend werden met een frisse gazpacho die aan tafel uitgeschonken werd. Het verrassende tussengerecht bestond uit gestoomde asperge en een kaas-mosterd kroketje en zag er prachtig uit, net als het hoofdgerecht (kromme lekkerbek met makreel-biet remoulade en crispy aardappel curls). De laatste producten die we redden waren de bessen en sinaasappel in het dessert: een romanoff met gel van rood fruit, merengue en blueberry-mint ijs.

Instock gaat creatief om met de voedselvangst van die dag. Maar hoe krom een stuk groente of vis ook is als het binnenkomt bij het restaurant, eenmaal op je bord is het een plaatje en proef je daar niks meer van.

Website: instock.nl
Adres: Vleutenseweg 382

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
I Accept

About the Author:

Auteur bij Hotspotjes waarbij ik Utrecht vertegenwoordig en de leukste hotspots in kaart breng.