GROTE SPRONGEN RICHTING HET EERSTE ZERO-WASTE, CIRCULAIRE FESTIVAL

Het festival seizoen wordt ook dit jaar weer traditioneel afgetrapt tijdens het paasweekend met indoor-outdoor festival DGTL van 30 maart tot en met 1 april op het NDSM-Werf in Amsterdam. Op vrijdagavond begint de spectaculaire openingsavond om vervolgens zaterdag en zondag overdag over het rauwe terrein te kunnen dwalen, met beide dagen een dikke afterparty.

DGTL staat bekend als duurzaam festival en maakt grote sprongen om het eerste zero-waste, circulaire festival te worden. Het festival is eerder al begonnen met duurzame vegetarische catering, recyclen van urine en het verbannen van wegwerpbekers en doet daar dit jaar nog een schepje bovenop. Dit jaar komt er een volledige circulaire foodcourt. Wat inhoudt dat het overgebleven biologische afval binnen 24 uur is omgezet in compost en word verdeeld over deelnemende stadsboeren ten behoeven van de  ingrediënten voor DGTL 2019.

Op DGTL worden ruim 10.000 vegetarische gerechten per dag geconsumeerd, hierdoor ontstaat er een enorme stroom met organisch afval en tienduizenden gebruikte disposables. Dit jaar komt daar verandering in. Al het afval dat wordt gecreëerd op de food court (dus inclusief al het eetgerei) zal door het gebruik van een geavanceerde compost machine worden omgezet in compost. Door dit te doen vecht het festival terug tegen onze plastic-verslaving en bewijzen ze dat zelfs groot voedsel verbruik volledig duurzaam kan worden gemaakt.

Nieuwe circulaire voedsel benaderingen zijn een noodzakelijk goed om ons huidige systeem te veranderen en onze wereld te verbeteren. Ruim één derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd belandt bij het afval en maar 3% wordt omgezet in compost. De overgebleven resten worden doorgaans verbrand of belanden op een vuilstortplaats. DGTL roept het onnodig verspillen van voedsel tot een halt op hun eerste event van het jaar in hun hometown, Amsterdam. Alle compost die tijdens Pasen wordt gecreëerd wordt naderhand naar aangesloten stadsboeren gebracht. Deze boeren hebben afspraken gemaakt met de cateraars van DGTL, tijdens een speciaal “speeddate” evenement, om de cateraars te voorzien van biologische producten die zij nodig hebben voor hun menu in 2019.

Met deze nieuwe plannen wil DGTL een nieuw georganiseerd voedselproductie systeem introduceren wat geënt is op het verminderen van voedselverspilling en afvalstromen. Wanneer succesvol, kan DGTL hiermee een precedent stellen voor wereldwijde implementatie van zero-waste food courts op festivals.

Dat DGTL één van de meest grensverleggend elektronische muziekfestivals van Amsterdam en omstreken is, dat is geen geheim. Als vertegenwoordiger van de underground scene, draait dit festival volledig om creativiteit en ontdekking en kunnen bezoekers los in geweldige vindingrijke industriële settings met het beste geluid.

De formule van DGTL heeft bewezen een succes te zijn en het festival is inmiddels een van de meest gerespecteerde namen in zijn genre. Het festival kent bovendien jaarlijkse edities in Barcelona en São Paulo.

DGTL line-up 30 maart:
Hunee, Floating Points, Schwarzmann, Nachtbraker, Theo Parrish

DGTL line-up 31 maart:
Albert van Abbe, Aleksi Perälä (live), Amelie Lens, Applescal, Awanto 3, CC:Disco!, Cinnaman, De Sluwe Vos, DJ Dustin, Dollkraut Band, DVS1, Gerd Janson, Honey Dijon, Jackmaster, Job Jobse, Job Sifre, JP Enfant, Mall Grab, Mano Le Tough, Maya Jane Coles, Modeselektor (dj), Oceanic, Or:la, Palmbomen II & Betonkust (live), Philou Louzolo, Recondite (live), Red Axes (live), Speedy J, Stephan Bodzin (live), Tale of Us, Tracey

DGTL line-up 1 april:
Âme II Âme, Ben Buitendijk, Blawan, Call Super, Damian Lazarus, Dax J (live), Denis Sulta, Eats Everything, Elias Mazian b2b Jasper Wolff, Ferro, Haai, Hot Since 82, Ida Engberg, Jeff Mills, Kamma, Laurent Garnier, Maceo Plex, Manpower, Monolink (live), Nathan Fake (live), Nightmares On Wax, Oberman, Oliver Koletzki, Romare (live), Samuel Deep, Sandrien, Satori (live), Seth Schwarz (live), Telefon Tel Aviv (live), Tom Trago, Tunnelvisions

Wanneer:  30, 31 maart & 1 april
Waar:        NDSM-werf, Amsterdam
Info:          dgtlfestival.nl

About the Author: Nick

Founder van Hotspotjes waarop ik de leukste hotspots in kaart breng om deze vervolgens met jullie te delen. Van restaurant, winkel en bar, tot de tofste clubs en festivals!