Op het Wolvenplein in Utrecht bevindt zich gevangenis De Vrije Wolf, die sinds een paar jaar open is voor publiek. Sinds dat moment is de voormalige gevangenis overgenomen door allerlei toffe initiatieven: van cellen die dienen als werkplekken voor freelancers, tot een escape room en een heus restaurant: De Lik, geheel in thema. Want wat is er nou spannender dan culinair verwend worden recht voor de cel waar ooit Herman Brood en Gerrit de Stotteraar hun roes uit moesten slapen? Precies.

Alleen de entree is al een avontuur op zich. Buiten staat ‘De Lik’ in lichtgevende letters achter het raam aangegeven, en eenmaal binnen volg je de bordjes die je leiden door galmende gangen en lange celblokken. Gelukkig is er licht aan het einde van de gang: paars licht. En dat is precies het begin van De Lik. Het licht geeft de langgerekte ruimte, met aan weerszijden mooi gedekte tafeltjes, een sfeer die zowel duister is als chique.

We nemen plaats aan een tafel voor 4, die gescheiden wordt door een herfstig natuurtafereeltje, net genoeg voor wat privacy (hoewel we kletsen met onze buren ook zeker geen straf vinden). De tafel waar we een glaasje bubbels op geserveerd krijgen is een voormalig, ietwat verhoogd gevangenisbed. Dat valt ons nu pas op. Tof! Ik besluit dat ik er ook eentje wil, maar er eentje jatten in deze setting lijkt me wat voor de hand liggend.

DE LIK UTRECHT
DE LIK UTRECHT

Udo legt ons uit wat het concept is en waar het idee voor De Lik geboren werd: het restaurant wordt gerund door een cateraar die voornamelijk met grote groepen werkte, maar nu toe was aan een intiemere setting met meer aandacht voor de gerechten. Het resultaat: 5 mooie gangen met bijpassende wijnen. Waaronder vis in blik: krab, coquille en zalmmousse met avocadocrème in een aluminiumblikje, precies zoals de gedetineerden dat ook geserveerd kregen.

Gelukkig worden de blikjes niet meer de cel in geworpen, maar netjes op tafel gezet (en veel coquilles zullen ze hier ook wel niet geproefd hebben). Ook de kokos-wortelsoep verrast ons met een paar coquilles, jammie!

DE LIK UTRECHT
DE LIK UTRECHT

VIS IN BLIK VOOR DE CEL VAN HERMAN BROOD

Het moge duidelijk zijn: bij De Lik geen water en brood. Ook het plateau dat volgt is namelijk een feest van lekkernijen: pastrami, chorizo, bresaola, kalfsmuis, ceasar salad, vitello tonato, manchego, olijven, gegrilde groente, bloemkoolmousse; ik weet even niet waar ik moet beginnen.

Het vlees wordt verzorgd door de slager die – vlak naast ons – het vlees vers staat te snijden met een grote snijmachine (voor de extra spanning). Het hoofdgerecht (denver cut – een flink stuk vlees met heerlijke zoute beurre de paris) kan er nog maar net bij. Als we eenmaal hebben afgesloten met een dessertwijntje, lopen we als twee volle maar vrije vogels richting de uitgang. Dat zal Herman Brood toch heel anders hebben ervaren.

Wist je datje: De Lik is maar drie dagen per maand geopend.

De Lik 
Wolvenplein 27, Utrecht
delik.nl

Deel deze tips:

Auteur bij Hotspotjes waarbij ik Utrecht vertegenwoordig en de leukste hotspots in kaart breng.