Op zoek naar een warme, gezellige plek in Amsterdam West waar je oesters slurpt op zondag, natuurwijn drinkt en verrukkelijke bistrogerechten deelt met vrienden? Zet dan Eetcafé Edita Amsterdam bovenaan je lijstje. Deze sfeervolle hotspot in Bos en Lommer voelt als thuiskomen in een vintage huiskamer – mét een flinke scheut Franse flair.
Waarom Eetcafé Edita Amsterdam een heerlijke borrelplek is in Amsterdam West
Eetcafé Edita Amsterdam is gevestigd aan de Jan van Galenstraat, op de grens van Bos en Lommer. Eigenaresse Anna Meyer opende haar eigen restaurant na haar ervaringen bij o.a. restaurant De Kas. De zaak is vernoemd naar haar oma Edita – een liefdevol eerbetoon dat je meteen voelt als je binnenstapt.
Waar de vorige eigenaar (Local Hero) koos voor een strak wit interieur, is Edita het tegenovergestelde. Warme rood- en taupetinten, vintage stoelen, kringloopschatten, gouden spiegels en kleurrijke posters zorgen voor een huiselijke sfeer. Zelfs het servies en meubilair zijn door haar moeder uitgezocht – hoe gezellig is dat?
Achterin de zaak hangen specials op spiegels en voorin lonkt het raamlicht. Alles ademt warmte en persoonlijkheid. Je hoort het geroezemoes van buurtbewoners, het zachte gerinkel van glazen en de geur van roomboter komt je uit de open keuken tegemoet.
Menu met Franse flair: burrata, steak tartaar en zondagse oesters
Het menu bij Eetcafé Edita bestaat uit een mix van Zuid-Europese gerechten, geïnspireerd door landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Elk seizoen wisselt het à-la-cartemenu met nieuwe gerechten, waarbij zoveel mogelijk met lokale Nederlandse producten wordt gewerkt. Het mediterrane menu bestaat uit gerechten die je met elkaar kunt delen, zodat je de hele kaart kunt proeven. Delen mag, maar hoeft niet. Je kunt er ook voor kiezen om een grote portie voor jezelf te bestellen.
Er staan zowel koude als warme gerechten op de kaart. Denk bij koude gerechten aan een oeuf met langoustinemayo en forelkuit, gamba’s met pangrattato of een artisjok die je mag uitkleden en in een verrukkelijke vermouth-mosterdsaus mag dippen.
Dit bericht op Instagram bekijken
Bij warme gerechten kun je denken aan kwartel met bramenjus en venkel of een lamsschenkel met jus de veau, waarbij je zeker bites zoals een hartige éclair met kippenlever of Olafbrood met opgeklopte bruine boter wilt combineren.
Uiteraard kun je bij deze gerechten ook nog iets extra’s bestellen, zoals smashed aardappeltjes, botersla of ratatouille. Liever zin in een special? Kijk dan op de spiegels, waar de weekspecials je tegemoet glimmen. Zo aten wij een heerlijke zeebaars.
Nog ruimte voor een toetje? Bestel dan zeker de Hemelse modder met amandel en kardemom.
Wijn, cocktails en relaxte buurt vibes
Naast goed eten kun je bij Edita ook gewoon lekker borrelen. De wijnkaart is uitgebreid (65 wijnen), met verrassende keuzes per glas. Wij proefden een funky oranje wijn en een sprankelende pét-nat – allebei perfect gekoeld. Geen wijnfan? Ze schenken ook klassieke cocktails zoals een Negroni of een spicy margarita.
Het personeel is relaxed en denkt met je mee. “Liever iets fris of funky?” vroegen ze toen we twijfelden – en voor we het wisten, zaten we met een nieuwe favoriet in ons glas.
Wij kwamen rond zonsondergang binnen, en geloof ons: het licht dat door de ramen valt maakt het nóg magischer. De gouden spiegels glanzen, het interieur gloeit warm op, en je voelt gewoon dat je op de juiste plek bent. Bestel een glas natuurwijn, leun achterover en vergeet dat je je midden in de stad bevindt.
Eetcafé Edita
Jan van Galenstraat 92h, Amsterdam
eetcafe-edita.nl