Na een succesvolle crowdfundactie is Utrecht al een tijd een bijzonder locatie rijker: restaurant SYR. Getriggerd door de instroom van vluchtelingen naar Nederland ontstond het idee verbinding tussen mensen en cultuur te creëren. En waarmee doe je dat? Eten natuurlijk!

Op de Lange Nieuwstraat 71 doen vluchtelingen met verblijfsstatus werkervaring op, om daarna door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Tegelijkertijd krijgen bezoekers de kans om de Syrische keuken te leren kennen. Food that tastes good and does good.

SYR UTRECHT: LETTERLIJK EN FIGUURLIJK EEN GOEDE ZAAK MET SYRISCHE GERECHTEN
SYR UTRECHT: LETTERLIJK EN FIGUURLIJK EEN GOEDE ZAAK MET SYRISCHE GERECHTEN

Voor € 25 krijg je een voor-, hoofd- en nagerecht. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en je kunt kiezen uit vlees, vis, vegetarisch of een combinatie. Het voor- en hoofdgerecht bestaat uit tapas met Syrische invloeden en een westers tintje. Klinkt misschien ingewikkeld, maar is het proberen zeker waard. Je eet bijvoorbeeld tabouleh met Hollandse rabarber of yabrak má alryash, wijnbladeren gevuld met rijst, gehakt en daarnaast lamskoteletjes. Mijn favoriet is overigens de linzensoep gevuld met venkel, ingelegde selderij en geroosterde amandelen.

Vanuit het idee culturen te verbinden is het personeel zowel Syrisch als Nederlanders. Ik mocht een kijkje nemen in de keuken, waar onder leiding van de Syrische chef zichtbaar met plezier wordt gewerkt en Engels trots wordt afgewisseld met een woordje Nederlands.

SYR UTRECHT: LETTERLIJK EN FIGUURLIJK EEN GOEDE ZAAK MET SYRISCHE GERECHTEN
SYR UTRECHT

OP HET MENU BIJ SYR KOMEN OOST EN WEST SAMEN

Niet alleen maatschappelijk gezien is het concept van SYR het bezoeken waard, ook het interieur is een must-see. Het ontwerp door Malou ter Horst van het Groene Kabinet is basic, fris en licht met de kleur geel als trademark. Het gehele plafond en de stoelpoten zijn bijvoorbeeld geel geverfd, wat een bijzonder effect geeft. Echte eyecatchers zijn de vredesduif-lampen die door het hele restaurant hangen en natuurlijk perfect passen bij het doel van SYR.

En had ik al gezegd dat ook de winst die de onderneming maakt geheel ten goede komt aan UAF, een stichting die studenten met een vluchtelingenachtergrond begeleidt? Alle reden dus om voor een goede zaak een hapje te eten in deze mooie zaak!

Restaurant Syr
Lange Nieuwstraat 71, Utrecht
restaurantsyr.nl
Fotocredits: Het Groene Kabinet 

Deel deze tips

Founder van Hotspotjes waarop ik de leukste hotspots in kaart breng om deze vervolgens met jullie te delen. Van restaurant, winkel en bar, tot de tofste clubs en festivals!