Het Muzieklokaal in Utrecht zit gevestigd aan het einde van de Oudegracht, als je nét even de drukte van het centrum voorbij bent. Het jonge restaurant zit op een heerlijke locatie, waar je vooral met lekker weer van kunt genieten; de openslaande deuren laten de zon tot ver in de zaak naar binnen vallen. En als je het niet kunt laten, kun je zelfs na je bezoek nog een duik nemen in de gracht (of gewoon even in de zon gaan liggen op de gezellige steiger waar Het Muzieklokaal aan grenst).

Zo op het eerste gezicht is Het Muzieklokaal ‘gewoon’ een ontzettend gezellige, knusse en sfeervolle zaak, die direct uitnodigt tot wegzakken in één van de stoelen, aanschuiven aan de grote tafel met wat hapjes of met een boek plaatsnemen bij het raam. De inrichting is strak, zonder te veel poespas, maar met een warme sfeer.

Pas als je beter kijkt, zie je een doorlopend thema: muziek. In het midden van het restaurant staat een prachtige zwarte vleugel en op verschillende plekken hangen handgemaakte houten boxjes.

Tegen de wand staan – tussen de plantjes en naast de antieke radio – cd’s uitgestald, her en der ligt een koptelefoon en aan het plafond hangen platen die de akoestiek in de ruimte bevorderen. Bij Het Muzieklokaal kom je namelijk niet alleen om te genieten van de vele (Utrechtse) speciaalbiertjes en luchtige hapjes, maar ook om lekker te luisteren.

HET MUZIEKLOKAAL UTRECHT
HET MUZIEKLOKAAL UTRECHT

Sanne (horecatijger) en Talitha (klassieke muziek fanaat) willen met Het Muzieklokaal klassieke muziek uit de traditionele context halen. De zaak is het eerste proeflokaal van Nederland waar je altijd klassieke muziek hoort. Naast de menukaart vind je er dan ook een muziekkaart. En wat er precies gedraaid wordt, zie je staan via de projectie op de muur. De playlist word samengesteld op basis van het seizoen en de concertagenda, passend bij het moment van de dag. Het leuke? Alles wat je hoort is te koop!

MENUKAART VAN HET MUZIEKLOKAAL, WAAR JE PROEF- EN LUISTERZIN VAN KRIJGT

Op donderdagavond en zondagmiddag zijn er live optredens in Het Muzieklokaal, waar we direct van konden meegenieten. Maar niet voordat we in de watten werden gelegd met een plateau vol kleine, verrassende gerechtjes door de vriendelijke en geduldige bediening. Een grote houten plank met bruschetta’s, vitello tonato, ‘luie wijvenfriet’ met huisgemaakte mayo, biefstukreepjes met taugé en bosui, melanzane (aubergine met tomaat, Parmezaanse kaas en basilicum) én een zomerse salade met walnoot en appel.

Visualiseer daarbij twee koude oer-Utrechtse biertjes en wat laatste zonnestralen en je begrijpt; wij wilden nooit meer weg. Toen vervolgens ook nog het klassieke jazz duo Ruben en Emiel – twee jongens aan het conservatorium in Utrecht – achter de vleugel en trompet kropen, was onze ervaring compleet.

HET MUZIEKLOKAAL UTRECHT
HET MUZIEKLOKAAL UTRECHT

Ben je een keer wat vroeger in de buurt, of zoek je een leuke lunch hotspot in Utrecht? Ook dat kan hier! Het fijne is dat de klassieke muziek je onbewust (want zo hard staat de muziek natuurlijk niet, en je mag er gewoon doorheen praten) in een rustiger tempo beweegt. Ideaal dus voor na een stressvolle dag werk of gewoon om even tot rust te komen. Je draagt dan direct bij aan de live concerten, want van elk product wordt 5 cent afgedragen aan de stichting van Het Muzieklokaal. Nou, en als je nú nog niet voldoende redenen hebt om deze hotspot een keer te bezoeken, dan weten wij het ook niet meer.

Het Muzieklokaal 
Bemuurde Weerd Oostzijde 13, Utrecht
hetmuzieklokaal.nl

Deel artikel

Meer handige tips

Vind hotels
via: Booking.com

Vind goedkope vliegtickets
via Booking.com, Cheaptickets

Boek tours & attracties
Via: GetYourGuide.nl, Viator

Vind goedkope vakanties
Via: VakantieDiscounter

Vind int. treintickets
via NSinternationaal.nl

Vind hostels
via Hostelworld

Boek een cruisereis
via Cruisereizen

Vind een huurauto
via verschillende aanbieders