Restaurant Mogu is het eerste malatang-restaurant van Nederland en door Guus (eigenaar) naar Amsterdam West gehaald. Guus raakte geïnspireerd door het populaire street food concept in de jaren dat hij woonachtig was in China. Hij kon niet wachten om Nederland ook kennis te laten maken met het malatang-concept en opende zijn eigen Mogu Malatang restaurant.
Het Chinese woord “malatang” komt van “malasaus”: een pittige saus met een mix van Sichuan pepers en gedroogde chilipepers en is in China een street food-fenomeen. Hier kun je op straat in grote pannen met borrelende soep, vol met vleesspiesjes en veggies zelf je ingrediënten uitkiezen.
Het woord “málà” combineert de Chinese karakters voor “verdovend” (麻) en “pittig (heet)” (辣) en beschrijft het tintelende, prikkelende gevoel dat je mond ervaart na het eten van deze soep. Dit fenomeen groeide jaren geleden uit tot malatang-shops, die vooral in het Noorden van China, zoals Hongkong en Beijing geopend werden.
Bij deze malatang-shops bepaal je zelf welke ingrediënten je in je soep wil hebben en welke bouillon je wilt. Je kiest de hoeveelheden verse groenten, verschillende soorten tofu, eieren, champions en zelfs het soort noedels die je op wil slurpen.
Mogu Malatang Amsterdam menu: stel je eigen soep met verse ingrediënten samen
Mogu — wat paddenstoel in het Chinees betekent — geeft het concept een iets andere insteek. Hier staat geen vlees in de vitrine, maar alleen vegetarische en vegan ingrediënten.
In de vitrine liggen meer dan 45 soorten verse ingrediënten, waarvan 9 verschillende paddenstoel soorten en diverse soorten noedels.
Gemiddeld pak je 300-400 gram aan ingrediënten die je zelf mag afwegen. Zodra je tevreden bent met je gevulde schaal loop je naar de keuken en kun je kiezen uit 3 verschillende soorten — zelfgemaakte — veganistische bouillons.
Je kunt kiezen uit spicy-sour Chinese Sichuan-stijl, Japanse Miso of een romige Thaise Tom Kha, waarbij Mogu alleen authentieke kruiden toevoegt. Zodra je soep gereed is, wordt deze aan je tafel gebracht en mag je de soep zelf bestrooien met je favoriete toppings.
Naast soep kun je bij Mogu ook bijgerechten bestellen, denk aan Sichuan komkommer met knoflook en chili olie of edamame boontjes met zwarte en witte sesamzaadjes en sesamolie.
Ook de drankkaart bij Mogu Amsterdam is voorzien van Chinese drankjes. Zo staan er verschillende theesmaken van Mr. Jones, speciale biertjes, huiswijnen en zelfgemaakte kombucha op de kaart.
Kortom, Mogu is een must-go hotspot in Amsterdam West die je echt wil proberen. Het eten smaakt fantastisch, het personeel is vriendelijk en er hangt een relaxed sfeertje. Dit alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat Mogu Malatang een razend populair restaurant in Bos en Lommer is geworden. Niet voor niets zit deze zaak elke dag vol met mensen die deze verrukkelijke soepen willen proeven.
Mogu Malatang
Admiraal de Ruijterweg 334A, Amsterdam
mogu-food.com