Dat Amsterdam Noord tegenwoordig booming is wisten we al. Haast wekelijks openen hier nieuwe hotspots met als laatste kers op de taart natuurlijk de ADAM Toren. Maar wat van de parels die er al enige tijd zitten? Neem bijvoorbeeld Noorderlicht Café in Amsterdam. Deze ‘hidden treasure’ was een van de eerste horeca ondernemingen op de NDSM-werf en viert aanstaande juli haar tienjarig jubileum.

Wat begon als de kleinschalige bar ‘Houten Kop’ is uiteindelijk uitgegroeid tot het Noorderlicht Café – een bruisende locatie voor jong en oud wat zich naast eten, ook bezighoudt met het programmeren en organiseren van kleine en grootschalige (underground) evenementen. Denk aan grote festivals als ‘Volt’, ‘Valtifest’ en hun eigen evenement ‘Hemeltjelief’, maar ook foodfestivals als ‘Amsterdam Kookt’ en de ‘IJhallen’. Daarnaast zijn er wekelijks feesten en optredens op het terrein, georganiseerd door Noorderlicht zelf. Voornamelijk liefhebbers van wereldmuziek – in de breedste zin van het woord – komen hier goed aan hun trekken.

Bijna alles op en rondom Noorderlicht is gemaakt van gerecyclede materialen. Want, zoals eigenaar Jasper zelf aangeeft, is het zonde om spullen die nog best een tweede leven kunnen hebben, ongebruikt te laten. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Noorderlicht, al willen zij zeker niet radicaal zijn. Het moet allemaal wel bij elkaar passen en haalbaar zijn. Niet alleen in de aankleding zie je dit terug, maar ook in het eten. Eigenlijk is Noorderlicht een combinatie van bitterballen en sprinkhanen. Er is voor ieder wat wils op de toegankelijke menukaart. Wel wordt er gespeeld met spannende (duurzame) ingrediënten en is de kaart seizoensgebonden. Jasper geeft aan dat het de kunst is om zo betaalbaar mogelijk eten te serveren waar het Noorderlicht 100% achter staat. Producten zijn lokaal en grote leveranciers worden vermeden. Zo komt het vlees van een bevriende boer en de overheerlijke taarten worden dagelijks vers gebakken door Els, een moeder uit Amsterdam.

Naast stamgasten, gezinnen, verliefde stellen en eigenzinnige jongeren vind je bij Noorderlicht ook de avontuurlijke toerist, die verder durft te kijken dan het centrum. Het wil zich zeker niet richten tot de massacultuur, maar iedereen is van harte welkom en dat merk je!

NOORDERLICHT CULTUREEL CAFE RESTAURANT AAN HET IJ

In de zomer is Noorderlicht eigenlijk meer een strandtent. Met de buitenbar en keuken, de grote kampvuren, live muziek en DJ optredens en ’t IJ op de achtergrond voelt het echt alsof je even op vakantie bent.  Zo voelden wij ons ook, toen we vorige week het pondje overstaken naar Noord. De drukte van centrum leek even heel ver weg toen wij buiten, onder het genot van een tapasbord, met Jasper spraken over de geschiedenis van Noorderlicht.

Toen het wat begon af te koelen besloten we om binnen plaats te nemen bij de prachtige kachel (die is gemaakt door een van de kunstenaars van de NDSM-werf!). Op aanraden van de bediening bestelden we de vis van de dag met risotto van Alkmaarse parelgort en de Steak Onglet (Longhaas) met truffelaardappelpuree en óh wat was het heerlijk. De foto’s liegen er niet om. De bekende weedburger zal binnenkort weer terug keren op de kaart en ook de biologische asperges zijn op dit moment immens populair. Gerechten die – naast natuurlijk al die leuke evenementen – zeker het terug keren waard zijn. En daarna, als het kouder wordt, gaan wij zeker de befaamde de kaasfondue – onze all time favorite –  proberen.

Als afsluiter van deze heerlijk ontspannen avond kozen we twee toetjes om te delen: Frambozen parfait met gekonfijte banaan en Crème brûlée met laurier en witte chocolade ijs.

Vol maar voldaan zijn wij naar het pondje gerold om terug te keren naar de hectiek van de dag. Deze mini vakantie was het zeker waard!

TIP: Organiseer je een borrel en ben je opzoek naar een originele locatie? Noorderlicht verhuurt ook de ruimte boven voor feesten en partijen!

Noorderlicht Café
NDSM-Plein 102, Amsterdam
noorderlichtcafe.nl 

Deel deze tips

Founder van Hotspotjes waarop ik de leukste hotspots in kaart breng om deze vervolgens met jullie te delen. Van restaurant, winkel en bar, tot de tofste clubs en festivals!