CONSERVEREN KUN JE LEREN ÉN IS LEKKER

Onder het mom “conserveren kun je leren” organiseert Instock masterclasses met tips & tricks over conserveringstechnieken. En dat zijn er een heleboel! Wat te denken van inmaken, fermenteren, drogen, invriezen, pekelen, konfijten en roken? Wij mochten aan de slag met de laatste drie.

Tijdens de masterclass leer je op een leuke manier experimenteren met je voorraad. Dat is een stuk voordeliger voor jezelf, goed voor het milieu én hartstikke lekker! Conserveren verlengt de houdbaarheid van voedsel. Een fijne manier om minder eten te hoeven verspillen dus. Want – zo vertelt Sil Peppelenbosch, chef van Instock Utrecht die de masterclass geeft – we gooien ontzettend veel eten weg waar we eigenlijk nog ontzettend mooie gerechten van kunnen maken! Dat Instock dat kan, konden we al zien in hun restaurant. Maar nu wij nog.

Middels een mooie presentatie leren we meer over het ontstaan van pekelen, konfijten en roken. Zoals dat pekelen vroeger al veel gedaan werd voor de scheepsvaart, door producten in vaten zout te verschepen. Hierdoor werden ze langer houdbaar en konden ze vervoerd worden over een langere afstand.

HOTSPOTS IN UTRECHT
Terwijl we het drankje van gefermenteerde ananas tussen onze benen klemmen, proeven we een stukje gepekelde zalm, en vervolgens een heerlijk mals stukje gerookte biefstuk. Dat is nog eens anders dan anders! Sil laat de technieken zien op de werkbank en komt zo nu en dan langs met het smakelijke resultaat.

Nadat we gekonfijte aardappeltjes in vet (lekker!!) geproefd hebben én gekonfijte bananenstamp, mogen we zelf aan de slag. Met een weckpot voor onze neus, handschoentjes aan en een grote bak pekelzout en citrusschillen, pekelen we voor het eerst ons eigen eten. En dat voelt goed! We zijn trots op het kleurrijke resultaat en zijn eruit: conserveren is hot. Logisch ook, want wie wil er nou niet gepekelde citroenen, zelfgerookte jalapenos of gekonfijte aardappeltjes? Moet je wel een klein beetje geduld hebben: de weckpot moet eerst een weekje dicht blijven voordat de schillen eetbaar zijn. Maar dat het lekker gaat smaken, daar zijn we zeker van.

Ook meedoen aan een Instock Masterclass? Hier vind je de komende events.

Website: instock.nl
Adres: Vleutenseweg 382

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded.
Accepteren